De opensource cloud voor het MKB: duurzaam en voordelig

open-source-cloud
Foto: stockphoto. De cloud heeft een gigantische carbon footprint. Het is al lang geen roze wolk meer. Hoog tijd om onze IT te verduurzamen.

Als MKB’er heb je een rijk pallet aan applicaties en software diensten om uit te kiezen: Van CRM, boekhoudpakket tot een veilige fileshare omgeving. Maar heb je wel eens verdiept in opensource alternatieven? Ken jij het open source boekhoudprogramma van Odoo? Of dat je kan vergaderen via het open source alternatief Jitsi? Als mkb’er kan het kiezen voor de open source cloud veel opleveren. We nemen jou graag hierin mee.

De voordelen van de mainstream (proprietary) software pakketten zijn groot: Een goede klantenservice, gebruiksvriendelijkheid en betaalbare opties tot opschalen bijvoorbeeld. Daarentegen heeft open source een minder goed imago. Toch is opensource een waardig alternatief voor mainstream bedrijfssoftware. Wij hebben hieronder de vijf grootste voordelen op een rijtje gezet.

1. Weten waar je data staat

Met stip op nummer een van ons betreft: De keuze waar en hoe jij jouw data stalt. Keuzevrijheid en ownership van jouw eigen data dus! Hoe werkt dat precies?

Met opensource oplossingen heb jij als bedrijf altijd de keuze om bedrijfssoftware te hosten bij een hostingpartij naar keuze. In tegenstelling tot de grote aanbieders. Als je voor opensource software kiest, heb je de vrijheid om zelf te bepalen waar en wat je host. Wel zo transparant dus.

Bijvoorbeeld: Kies jij voor het open source boekhoudpakket van Odoo en de filesharing software van Nextcloud? Beide pakketten kunnen allemaal op dezelfde plek draaien. Die keuze om alles op een plek te zetten heb je namelijk helemaal niet bij gesloten software. Daar koop je een gebruikerslicentie + de hele server structuur waar de leverancier voor kiest. Heb je inzicht over waar data staat? Hoe het wordt verwerkt? Kan je nog bij de data als je wilt overstappen naar een andere aanbieder? Bij open source is het antwoord op al deze vragen: Ja.

Doordat opensource software de vrijheid van hosting biedt, kan je er dus voor kiezen om een duurzame en veilige cloudomgeving te bouwen.

2. De keuze voor duurzaam en groen

Stel, je bent een bedrijf dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Wist jij dat ons dataverkeer inmiddels vervuilender is dan de luchtvaart? In de cloud werken heeft wel degelijk gevolgen voor het milieu: Die roze wolk is in werkelijkheid echt grijs.

Opensource software heeft als grote voordeel dat het vrij te gebruiken is door iedereen. Je kan dus ook bepalen waar de server staat waar je op werkt. Wil je liever niet op Amazon of Google servers werken? Ook dan kan je met opensource alternatieven zelf jouw server aanbieder kiezen.

Met opensource software kan je ook voor een groene, ethische en duurzame hostingpartij kiezen. Dit hoeft niet per se een datacenter te zijn. Er zijn bijvoorbeeld ook partijen die werken met de restwarmte van servers om zo een gebouw te verwarmen zoals Leafcloud doet. Of de restwarmte van datacentra opvangen en hergebruiken (het Heerlense Blockheating).

Een goede opensource service aanbieder kan jou dus helpen met de meest groene en duurzame keuzes voor een server.

3. Je bespaart op IT (dus meer middelen over voor jouw core business)

Maar opensource is toch gratis? En gratis kan toch nooit goed zijn? Dit is een groot vooroordeel. Iets wat wij (helaas) te vaak horen. Want opensource is inderdaad gratis: het is licentiekostenvrij te gebruiken. Met Microsoft 365 of Oracle betaal je voor het aantal gebruikers in een vaak onbegrijpelijk licentiemodel: Dit kan echt in de cijfers lopen. Bij het alternatief van Nextcloud (of andere opensource applicaties) betaal je alleen voor hosting en bepaalde services.

‘Licentiekostenvrij’ is dus niet hetzelfde als ‘gratis’. Opensource software aanbieders werken met een ander kostenmodel dan mainstream aanbieders en hebben (meestal) geen grote marketing budgetten of grote sales afdelingen. Wat dus vaak als ‘gratis is slecht’ wordt gezien, betekent in feite dat een oplossing afwijkt van wat men gewend is. Wist jij dat bijvoorbeeld Netflix op opensource technologie draait? Hierdoor kunnen ze hun geld beter besteden aan (gepersonaliseerde) content.

Want als je gewend bent om uitsluitend met MS Word te werken, moet je wel even wennen aan Nextcloud. Of als de financiële afdeling met een bepaald pakket gewend is te werken zal er een migratie naar een opensource product zoals Odoo nodig zijn. Een onafhankelijke opensource service provider kan die migratie van A tot Z uitvoeren. Niet alleen technisch, maar ze kunnen ook de medewerkers helpen met het wennen werken met een nieuw product.

Ook mooi om te weten: De opensource producten worden gemaakt door een community van developers die overal ter wereld wonen en werken. Soms ontwikkelen bedrijven zelf open source software voor bepaalde toepassingen waarvoor ze developers uit de community ‘inhuren’. Een andere keer ontwikkelt de community zelf een oplossing. Deze community werkt in principe gratis. Vaak werken leden naast een baan aan opensource toepassingen. Maar iedereen die opensource software gebruikt kan doneren aan de community. Dus hoe meer mensen opensource gaan en doneren, hoe meer de community ervan profiteert de capaciteit toe neemt om nieuwe en betere oplossingen te ontwikkelen.

Opensource software is vrij in gebruik. Al zijn er kosten verbonden aan support en hosting, je bespaart als onderneming op IT kosten met open source. Waardoor je meer middelen overhoudt voor core business.

4. Geen brij aan losse applicaties meer

Mocht je nu bijvoorbeeld een boekhoudpakket gebruiken, dan is het vaak het gemakkelijkste om dan ook maar de extensie voor CRM bij dezelfde aanbieder af te sluiten. Want om een boekhoudpakket en CRM van twee verschillende aanbieders te laten draaien betekent vaak chaos. Dit betekent dat je als bedrijf minder agile wordt als je moet werken met verschillende databases.

In de praktijk werken veel bedrijven met allerlei oplossingen die los van elkaar goed werken, maar niet ‘interoperabel’ zijn: de oplossingen werken niet samen. Dit komt doordat proprietary software volledig gesloten is: Dan kunnen oplossingen niet met elkaar communiceren.

Bij open source software zijn deze problemen gemakkelijker op te lossen. Dat heeft alles te maken met ‘interoperabiliteit’: Een chique term voor wat eigenlijk betekent dat systemen met elkaar kunnen praten. Dus als je kiest voor een Invoice Ninja (een opensource invoice tool) kan iedere developer de code aanpassen. Als dat programma geprogrammeerd is in een bepaalde taal, zoals PhP of Python, heb je dus de mogelijkheid om het zo te programmeren dat jouw hele ict structuur wel lekker samenwerkt.

Overigens zijn bij de meeste bruikbare open source tools al geweldige plugins beschikbaar. Die zorgen ervoor dat meerdere open source software oplossingen ‘met elkaar te laten praten’. In dit geval kan de database van de financiële afdeling ook worden gebruikt door de klantenservice die in een ander open source CRM programma werkt dan de financiële mensen.

Een brij aan applicaties voorkomen? Ook daar kan een goede serviceaanbieder mee helpen.

5. Opensource applicaties zijn repareerbaar

Geheel in stijl met waar we met elkaar naar toe willen, een duurzame en eerlijke wereld, zijn alle opensource applicaties ‘repareerbaar’. Net als oma van gordijnen vroeger kleding maakte is open source ook niet bedoeld als weggooikleding. Door de onafhankelijke structuur kan er een keuze gemaakt worden wie je graag de reparatie wil laten uitvoeren. De community staat klaar voor je om de tool te repareren of heeft de kennis het te laten repareren. Zo hoef je niet te wachten op een update door de leverancier. Als je wil mag je er gewoon zelf mee aan de slag! Dit betekent overigens niet dat iedereen maar gewoon de software aan kan passen. Ook bij opensource software bestaan hier natuurlijk bepaalde regels voor. Op de website www.opensource.org vind je hier meer informatie over. Een open source service aanbieder weet de weg in deze wereld.

Is de toekomst opensource?

Gelukkig zien steeds meer bedrijven het nut van opensource toepassingen voor hun ICT infrastructuur. Ook overheden begrijpen in toenemende mate dat de afhankelijkheid van Big Tech niet meer gezond is. Wij zien dat er in de praktijk vaak wordt gegrepen naar het maken van nieuwe systemen. Jammer, want dit is erg duur en vaak zonder de gewenste resultaten. Er wordt vergeten dat er ook ontzettend veel goede werkbare open source alternatieven zijn.

Wij helpen graag om mkb’ers te laten overstappen naar opensource alternatieven. Neem gerust even contact met ons op!

GET IN TOUCH

Nieuwsgierig naar opensource?

About Enabl.ist

Enabl.ist helpt bedrijven om de overstap van closed naar open source software te maken. Op dit moment werken wij aan een one-stop-shop voor opensource toepassingen die specifiek voor mkb bedrijven worden samengesteld. Voor meer informatie of een adviesgesprek zijn wij bereikbaar op het telefoonnummer +31851308431‬ . of per email of volg ons hier.

Enabl.ist – control your data