SLACK

Misschien heb je er van gehoord en wellicht werk je er zelfs mee. In deze tijden waarin thuiswerken de norm is en waarin digitale communicatie het nieuwe normaal beslaat, zijn er talloze bedrijven die inspelen op deze omstandigheden.

De applictie SLACK reclameert met de slogan dat het ‘sneller is dan email en meer gefocust dan het ouderwetse chatten’. Bovenaan de website van de dienst prijkt de zin: ‘SLACK makes it downright pleasant to work together.’
Terwijl, SLACK is niets meer en niets minder dan een professionele berichten-app en een chatdienst met project-ondersteunende tools.

SLACK is laatst voor 27,7 miljard dollar overgenomen door Salesforce, een Big Tech-bedrijf zoals bijvoorbeeld andere keyplayers Google, Amazon, Facebook, Microsoft en Apple dat zijn. Big Tech-bedrijven die jouw en mijn data graag in haar bezit wil hebben om daar nog meer geld mee te verdienen en hier in ons land geen belasting betalen, of een fractie, of andere schimmige zaken.

En niet alleen de grote bazen van Salesforce hebben iets aan die data. Ook jouw manager en collega’s kunnen met slechts een paar drukken op de knop duiken in de berichten die jij onderling met je collega’s hebt gedeeld. Wat duidelijk is geworden is dat SLACK een hulpmiddel is voor bedrijfssurveillance. SLACK staat tenslotte voor “Doorzoekbaar logboek van alle communicatie en kennis”. (Searchable Log of All Communication and Knowledge.) Best creepy als je er lang genoeg over nadenkt.
Het kan anders. Het moet anders. Opboksen tegen de groten in techland heeft niet onze ambitie, laten zien dat er duurzamere, veiligere en groenere alternatieven zijn wel.. Wist je bijvoorbeeld dat SLACK en Salesforce gebruik maken van AWS en daarmee een enorme belasting voor het milieu betekenen, buiten de feiten om dat Amazon gewoon geen belasting voldoet. Gelukkig hebben we een alternatief, het heet RocketChat en het draait bij LeafCloud, groener dan groen en duurzamer dan duurzaam…Bijkomend voordeel: het is iets goedkoper dan 27,7 miljard. En wij leveren dat ook nog eens een stuk goedkoper dan SLACK.